Kategorier
Julklappstips

Du kan komma att behöva en lastbil

En trend som går att skönja över hela Sverige gäller renoveringar, tillbyggnader och reparationer och detta både gjorda av privatpersoner och genom professionell hjälp. En anledning till detta är naturligtvis att vi svenskar generellt sett har fått mer pengar över i plånboken och att vi därigenom har råd att förverkliga de drömmar vi haft gällande våra bostäder. En annan detalj som även den rör ekonomin så handlar det om att det idag är billigare än någonsin att renovera och bygga till.

Tack vare att man numera kan använda sig av sitt rot-avdrag för olika projekt som rör hemmet och byggnationer inom detta så har har också behovet – av förklarliga skäl – ökat. Man kan numera exempelvis leja en snickare för en renovering och därefter dra av upp till halva arbetskostnaden då man deklarerar och sedan få tillbaka summan på sin skatt. Rot-avdraget har kommit som en räddare i nöden för många husägare i Sverige; att man kan få ett väldigt förmånligt pris för de projekt som man drömt om eller som visat sig vara absolut nödvändiga har – helt enkelt – visat sig fungera bra.

Gällande de som väljer bort professionell hjälp så kan man även nämna en annan bidragande orsak till att ökade renoveringar skett och här kan vi peka på att det blivit väldigt modernt. Ser man exempelvis på tv så kommer man förr eller senare att se ett program som ger tips om hur man bygger, hur man förändrar och hur man förfinar sin bostad. Ställer man sig i sin lokala affär framför tidningshyllan så kommer man att se hur mängder av tidningar och magasin berör samma ämne. Kort sagt; det finns alla möjliga tips, ritningar och instruktioner att ta del av.

Något som i grunden är roligt, men som i många fall visat sig bli dyrare än vad en privatperson kanske budgeterat med. I varje byggnation så tillkommer nämligen kostnader som man inte räknat med och som exempel på detta så kan vi säga att det handlar om en byggnation av ett uterum där en privatperson på egen hand ska montera detta på plats. Det som tillkommer i kostnader här är följande:

  • Lastbil. Här måste man nämligen göra ett gediget markarbete och för att frakta bort jorden så behövs en lastbil. En lastbil går naturligtvis att hyra, men till ett ganska högt pris. Det är också omöjligt att klara bygget utan lastbil och denna kostnad måste alltså läggas till. Dessutom: får du köra en lastbil eller måste du även engagera en chaufför? Vanligt b-körkort räcker inte för de tyngre lastbilar som ofta krävs.

  • Traktor. Samma sak gäller som för en lastbil. Ett måste och en kostnad.

Kan du montera och finns alla verktyg? Även om man köpt ett nyckelfärdigt uterum så innebär detta inte att det är något lätt projekt. Det handlar inte om ett bord från IKEA.

Kostnaden för detta uterum kan således bli väldigt mycket högre än vad man räknat med – något som sällan nämns i tv-programmen man ser. I de flesta så tjänar man som privatperson ofta på att anlita professionell hjälp för sina projekt och inte minst idag då det – som sagt- går att använda rot-avdraget. Om inte – budgetera för en högre kostnad!