Kategorier
Hälsa

Ta hand om ditt tandkött

Tandkött som är svullet och inflammerat kan vara mycket smärtsamt med ilningar och värk när du äter och dricker. Tandborstning blir något du drar dig för eftersom du vet smärtan som väntar.

Varmt och kallt, hårt bröd och äpplen. Det finns mycket i den vanliga kosten som du plötsligt kan få stora problem med att äta och dricka. En skarp smärta och blodiga spår på äpplets vita kött. Det kan betyda att du har fått en inflammation i ditt tandkött. Men var inte orolig. Det är något som kan vara snabbt och lätt åtgärdat om du bara bokar ett in besök hos en tandhygienist nära dig. Du kan ibland få en tid mycket snabbt, eller få tips på hur du ska göra för att själv kunna förbättra ditt mående tills du kan komma på besök.

Hjälp under tiden

Om du har bokat en tid hos en tandhygienist i Solna men det dröjer en eller ett par dagar, så finns det ändå något du kan göra för att må bättre under tiden. Om ditt tandkött är svullet och inflammerat så ska du undvika sådan mat som kan skära och skava på tandköttet. Som kex, hårda kakor, knäckebröd och hård frukt. Det är också ett tips att undvika mycket kall eller mycket varm dryck. Däremot är det bra ifall du fortsätter borsta tänderna. Och även munskölj, eller en sköljning med tandkräm, kan lindra smärtan och inflammationen. Prova dig fram till vad du tycker ger dig den bästa effekten.